I ett iskallt IKEA land


Kärlek?

Kärlek, pulserande signalsubstanser i hjärnan som ger oss denna känsla utav lycka. Men kan man vara lycklig utan kärlek? Ja, känslor är inte konstanter. De är hormonella impulser. Så precis som att kärlek kan ge dig en känsla av lycka vid en given tidpunkt, kan den likaväl ge dig en känsla av olycka. 
 
När hormonerna sprudlar som mest kastar vi gärna ur oss ord som "För alltid" eller "Jag älskar dig." Det sker under förälskelsens intensiva hetta, det som så många förväxlar med kärlek. Förälskelse är en tid av spänning, drömmar, och total självbekräftelse. Ja, självbekräftelse. Det är ingen slump att vi känner oss störst, bäst och vackrast under en förälskelse. Vi mottager en ständig bekräftelse på att vi duger. Förälskelse är en egoistisk känsla, samtidigt som kärlek är den raka motsatsen. 
 
Förälskelsen förblindar oss, men när den massiva explosionen av hormoner avtar och fjärilarna i magen försvinner, vad finns då kvar? Det är först då vi kan urskilja en förälskelse från en kärlek. Det är först i denna stund som vi på riktigt kan avgöra om vi älskar någon. 
 
Jag tror att kärlek kan vara livet ut. Intensiteten och styrkan växlar ständigt, men för mig är genuin kärlek en känsla influerad av lugn och trygghet. Personligen älskar jag en föregående partner sedan tre år tillbaka, men det betyder inte alls att jag sörjer över att vi inte är ett par. Tvärtom, tankar om denne får mig på ett bra och lättsamt humör. 
 
Jag tror också det är därför ett uppbrott under ett kortare förhållande oftast är jobbigare. Det sker under förälskelsen, och när vi inte får vår bekräftelse som får oss att känna oss vackra, starka och rent utav oövervinnerliga är det väl inte konstigt att vi känner oss värdelösa och odugliga. Den blir en ett blodtrycksfall av bekräftelse från toppen till botten. Vår stolthet är krossad och vår heder kränkt, vi vet helt enkelt inte hur vi ska bete oss eller vad vi ska göra av oss själva i en sådan känslomässig omställning.
 
Men ett ubrott under en period av kärlek är mer stabilt. Under kärleken behöver du inte denna ständiga bekräftelse för att veta att du duger. För all del, det betyder inte särskillt mycket om du duger eller inte. Dina tankar är riktade åt hur du kan glädja din partner. Kärlek är när du håller av någon mer än vad du håller av dig själv.
 
Vill inte din partner längre, så sörjer du självklart förlusten av din älskade. Men sorgen övervinns av andra känslor. Allt mellan vetskap om att detta är vad som är bäst för denne, glädje för tiden ni fick tillbringa tillsammans eller hopp om lycka och välgång för din partner i framtiden. 
 

Kitty in a basket